Украйна събира подкрепа в противопоставянето ѝ с Москва днес, когато се

...
Украйна събира подкрепа в противопоставянето ѝ с Москва днес, когато се
Коментари Харесай

По случай 90 години от Гладомора: Украйна събира подкрепа

Украйна събира поддръжка в опълчването ѝ с Москва през днешния ден, когато се навършват 90 години от " Гладомора " - глада, проведен съзнателно от сталинския режим през 30-те години и добил нов отзив след нахлуването на Русия в страната, съобщи Франс прес.

Украинският президент Володимир Зеленски увери, че народът му ще дава отпор на съветските офанзиви, които постоянно провокират спирания на електрозахранването и водоснабдяването в навечерието на зимата. " Украинците претърпяха в действителност ужасни неща. И все пак резервираха своята дарба да не се подчиняват и любовта си към свободата.

Навремето те [руснаците] се пробваха да ни унищожат посредством апетит, през днешния ден - с мрачевина и мраз ", съобщи Зеленски във видео, качено в " Телеграм ". " Няма метод да ни смажат ", посочи той.

Редица европейски водачи дойдоха в Киев за възпоменателните прояви, свързани с " Гладомора ", обсъждан от Украйна като " геноцид ".

 Според медиите в Полша и Литва министър председателите на тези две страни, подкрепящи Киев - Матеуш Моравецки и Ингрида Шимоните, ще беседват с държавници от Украйна по-специално за възможна нова вълна от украински мигранти в Европа през зимата. Украинската гранична работа удостовери, че " Моравецки е бил в Киев и е уважил паметта на жертвите от Гладомора ".

Премиерът на Белгия Александер де Кро също е в Киев и съгласно организация Белга страната му отпуска на Украйна спомагателна финансова помощ от 37,4 милиона евро. " След опустошителните обстрели през последните дни сме един до друг с украинския народ. Повече от всеки път ", написа той в " Туитър ".

Германският канцлер Олаф Шолц осведоми посредством видеоклип за спомагателна финансова помощ от 10 милиона евро като поддръжка за износа на украинско зърно, нарушен от войната.

Вчера Народното събрание на Германия дефинира като геноцид " Гладомора ", лишил живота на близо 3,5 милиона украинци през 1932 и 1933 година по време на тогавашната колективизация на земите в Съюз на съветските социалистически републики. Русия отхвърля това определение с аргумента, че огромният апетит в Съветския съюз през 30-те е взел жертви освен в Украйна, само че също по този начин в Русия, Казахстан и измежду други нации. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР